Skiferie før jul opplever eksplosiv vekst

Skiturer i ukene før jul har blitt ekstremt populære. Bransjeaktører melder om en kraftig økning i bestillinger, og myten om snømangel i desember ser ut til å være avkreftet for godt.

Nick Morgan, sjef for operatøren Le Ski, forteller at nesten alle deres 13 hytter i Val d’Isère er fullbooket fra 7. desember og ut året. Craig Burton fra reisebyrået Ski Solutions bekrefter trenden og rapporterer om en vekst på hele 44 prosent for avganger i midten av desember. Tall fra Mountain Trade Network viser at 19 prosent av britiske skiturister reiste før jul forrige sesong, en betydelig økning fra 13 prosent bare to år tidligere.

Moderne teknologi sikrer snøen

Mange bekymrer seg kanskje for snøforholdene så tidlig i sesongen, men eksperter avfeier dette som en utdatert myte. En massiv utbygging av snøproduksjonsanlegg over hele Europa har gjort desember svært pålitelig.

Fraser Wilkin i Weather to Ski forklarer at i østlige strøk, som Dolomittene, er luften tørrere og kaldere, noe som gjør snøproduksjonen ekstremt effektiv. Lenger vest, som i de fleste franske anlegg, er høyden avgjørende for å sikre gode forhold. Data over 20 år fra J2Ski viser heller ingen negativ trend for snødybden i store, høytliggende anlegg. Amin Momen i Momentum Ski, som har stått på ski i Courmayeur før jul de siste 30 årene, melder om fenomenale snøforhold i nesten samtlige sesonger.

Ro, verdi og unike opplevelser

Det er imidlertid ikke bare snøsikkerheten som lokker erfarne skikjørere. Mange trekker frem kontrasten fra et mørkt og fuktig klima hjemme til den friske fjelluften og de blå himmelen som et betydelig løft for humøret.

I denne perioden er bakkene ofte tilnærmet tomme, overnatting kan ha en bedre pris, og personalet er uthvilte og ivrige etter å starte sesongen på best mulig måte. Selv om ikke hele anlegget er åpent, er det som regel mer enn nok terreng tilgjengelig. I tillegg skjer det mye utenfor løypene. Et høydepunkt i midten av desember er «Gourmet Ski Safari» i Alta Badia, hvor Michelin-kokker inntar fjellhytter og serverer signaturretter.

De kongeliges nye favorittsteder

Den økende populariteten gjelder også i det absolutte toppsjiktet. Mens kong Charles i 45 år har sverget til sveitsiske Klosters som sitt vinterhjem, ser de yngre kongelige ut til å foretrekke Frankrike. Ferieanleggene Méribel og Courchevel har seilt opp som de nye favorittene.

I en landsby nær Méribel ligger Chalet Iona, drevet av luksusoperatøren Purple Ski. Det ryktes at de har huset kongelige gjester de siste årene, men operatøren holder kortene tett til brystet.

Service i absolutt særklasse

Gjestene som ankommer her, møter en virkelighet som er milevis unna enkel pasta og lunken vin. Dette er et nivå av service hvor man forventer det ypperste. En av kokkene tilknyttet operatøren har tidligere jobbet for prins Harry, samt andre kjente personligheter.

Ved ankomst til Chalet Iona serveres gjestene Taittinger-champagne og østers med hvitløkssmør. Dette nytes foran gulv-til-tak-vinduer med utsikt mot de snødekte fjellene, mens en suspendert peis spraker i rommet. Heiskortene ligger klare på soverommet, og det forhåndsbestilte skiutstyret står oppvarmet og klart i skistallen. Kveldens kokk serverer gjerne retter som trøffel- og geitostmousse, etterfulgt av havabbor og helstekt lam, alt akkompagnert av nøye utvalgte viner.