Fjellvett også om sommeren

Foto: Marius Dalseg Sætre

Fantastiske bilder og mulighet for store naturopplevelser lokker stadig flere til fjells. Det store oppsvinget i antall personer som bruker naturen, fører også til en stor økning i antall redningsaksjoner de siste årene. Nå minner Den Norske Turistforening om at fjellvettreglene også gjelder om sommeren.

Påsken 2016 lanserte Den Norske Turistforening og Røde Kors reviderte fjellvettregler. Mange forbinder disse reglene med vinter, men fjellvett er like viktig om sommeren.

  • Det er veldig gledelig at stadig flere tar naturen i bruk, og ikke minst at flere som ikke har så mye turerfaring nå er aktive utendørs på ulike måter. Samtidig er det grunn til å minne om at alle er ansvarlig for egen sikkerhet, og vi oppfordrer alle til å bruke fjellvettreglene aktivt, sier generalsekretær i DNT Nils Øveraas.

Kan sikre trygge og gode opplevelser
Redningsmannskapene melder om stadig mer å gjøre i fjellet. De forteller om folk som legger ut på en krevende turer lettkledd, med sandaler på bena og uten mat. I sommer har det dessverre også kommet flere rapporter om dødsfall og redningsaksjoner av folk som feilberegner på tur.

  • Forholdene i sommerfjellet kan også skifte fort og være krevende. Det er viktig at alle er ærlige med seg selv og setter seg inn i hva slags tur de har tenkt seg ut på. Vi unner alle gode naturopplevelser, og bruker du fjellvettreglene som rettesnor vil du kunne få både en trygg og god tur, råder Øveraas.

Fjellvett, kurs og fellesturer
Å fokusere på godt fjellvett er ett av tiltakene organisasjonen nå gjør for å forebygge ulykker i fjellet. For folk som er helt uerfarne tilbyr organisasjonen ferskingkurs, som gir en grunnleggende innføring i alt fra hva man skal pakke i sekken til hvordan navigere. Dette kurset er helt nytt, og de har allerede hatt flere hundre deltakere. Årlig utdanner også DNT hundrevis av turledere gjennom turlederutdanning.

- Vi arrangerer en mengde turer med turleder hele året. Da går du med en frivillig, erfaren turperson. Det er en veldig fin måte å få trygge, flotte turer på, samtidig som du plukker opp kunnskap du kan bruke på egne turer senere, legger Øveraas til.

Unike fjellvettregler
Anne-Mari Planke, leder av friluftsavdelingen i DNT, ledet ekspertgruppens arbeid med revidering av reglene. Hun er opptatt av at vi ikke kan sikre oss fra uhell i fjellet gjennom å sette opp fysiske sperringer og skilt i naturen.
-  Det beste vi gjør er å forebygge gjennom opplæring og at folk selv tar ansvar. Så vidt vi vet er Norge den eneste nasjonen i verden som har fjellvettregler. Norge er en fjellnasjon og bruken av fjellet er allmenn, det skal vi være stolte av. Målet med fjellvettreglene er at du som skal på tur finner riktig turmål, på riktig dag, med riktig gruppe og tar med riktig utstyr, sier hun.

Stort arbeid å nå ut
Sammen med Røde Kors jobber DNT aktivit for å spre de oppdaterte fjellvettreglene.
– Vi har kjente friluftspersoner som Andreas Håtveit og Karin Schibevåg som ambassadører, vi har kjørt kampanjer i sosiale medier, og vi jobber tett med Visit Norway for å nå internasjonale turister, vi har gjennomført ulike kampanjer med DNTs gode samarbeidspartnere, men dette er et stort og krevende arbeid, og for å nå ut trenger vi alle gode krefter med på lag, understreker Øveraas. 


Her er de reviderte fjellvettreglene

#1 Planlegg turen og meld fra hvor du går.

#2 Tilpass turen etter evne og forhold.

#3 Ta hensyn til vær- og skredvarsel.

#4 Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.

#5 Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.

#6 Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.

#7 Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.

#8 Vend i tide, det er ingen skam å snu.

#9 Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.


For mer informasjon om reglene se her: http://www.ut.no/fjellvettreglene/#fjellvettreglen

For mer informasjon om arbeidet med de oppdaterte reglene se her: https://www.dnt.no/fjellvett/

Her er kampanjen som kjøres mot internasjonale turister i sommer: https://www.visitnorway.com/about-besafie/