Ny bru på Romsdalseggen

Foto: Arkeoplan

Arkeoplan i Molde har utviklet brua som er den første i sitt slag. Brua fikk sin ilddåp 1. september under Romsdalseggenløpet hvor nesten 500 personer gikk over fjellet.

Det er en sti som blir gått av veldig mange og den vil få mye belastning, sier prosjektleder i Arkeoplan, Jørn Kjersheim, til Åndalsnes Avis. Arkeoplan har jobbet med brua siden 2012 og har nå laget denne prototypen. Tirsdag 28. august var totalt 13 personer med på å bære brua opp fra parkeringsplassen  i Venjesdalen til Tverrelva hvor den nå er montert. 

Jørn Kjersheim sier til Åndalsnes Avis at brua er bygd etter det enkle prinsippet om at hvert enkel komponent ikke skal være tyngre enn et den kan bæres i hendene eller i en ryggsekk. Brua skal være så enkel å montere at det kan gjøres på plassen. Det betyr også at den skal være enkel å demontere, med tanke på at slike bruer gjerne må tas ned før vinteren. Denne brua er åtte meter lang, og den er laget slik at den er sjølbærende, – det trengs forankring kun i endepunktene. Brua er bygd i aluminium, og dekket er av glassfiberarmert kompositt. Tyngste del er 11,5 kilo. Tilsammen veier brua som er 7,5 meter et par hundre kilo.

Idèen er utviklet av Jørn Kjersheim i Arkeoplan. Prosjektet er godkjent som Skattefunn-prosjekt, hvor noe av utviklingskostnaden gir skattefradrag.

Molde og Romsdals Turistforening ser nå på andre steder i rutenettet som kan være egnet for en slik broløsning.

Les artikkel i

Åndalsnes Avis
​​​​​​​Romsdals Budstikke

Foto: Stein Siem, Åndalsnes Avis
Foto: Stein Siem, Åndalsnes Avis
Foto: Arkeoplan