Arkivert artikkel!

Artikkelen er ikke lenger aktiv og innholdet kan derfor være utdatert.

På besøk i Oregon

Tour med utsikt på Mt. Hood
Tour med utsikt på Mt. Hood Foto: Sven Michaelis

Portland og Molde, både er Rosenes byer og både har en Fjellsportgruppe, Fjellsport Romsdal og Mazama. En gruppe fra Mazamas var for 2 år siden i Molde, i år var vi i Oregon. 2 uker, en total solformørkelse, rafting , klatring, vulkaner og den ville kysten fra Oregon - tid til å bli kjent med land og mennesker.

Etter mange timer i luften kom deltakerne på litt forskjellige veier til Portland. Her ble vi møt fra var personlig gjestgiver som skal ha ansvaret for oss i det neste dagene.  Alle deltakere bor hjemme hos en person eller familie i Portland og blir kjent med amerikansk» live style». 2 dager blir vi i nærområde fra Portland før vi setter kurs til Mt. Hood der Manzamas organisasjonen har en stor hytte. En dag med tur i området og en dag med rafting på Deschutes river står på programmet. Været er helt fantastisk, men vannet i elven er overraskende kjølig i forhold til utetemperaturen. Herfra setter vi kurs til sentral Oregon. Here har en av medlemmene fra Mazamas et feriehus og ønsker oss velkommen for flere dager. I sentral Oregon venter vi på den store opplevelsen, den totale solformørkelsen som kan oppleves bare her i området. Vi er vel forberedt med tilstrekkelig med mat, drivstoff og kontanter. Alt dette skal nemlig bli knapt i området når ca. en million mennesker kommer til området for å se solen forsvinne totalt for ca. 2 min. Men so ille blir det egentlig ikke, mange bønder kan feire sitt livs "business" via å omdanne jorda si til voldsomme, endeløse campingplasser. Der er mye trafikk på veiene, men vi bor privilegert og må ikke reise langt for å se på begivenheten. Og den er virkelig spektakulært, en svart strippe i midten, det blir natt der vi er, men både i nor og i sør er det fortsatt lyst på fjellene, et fantastisk syn. 

Men bortsett fra å vente på sola og å kose oss med god øl er vi også på tur. Smith Rock er et flott turområde både for fotturer og for klatring og begge deler ble utført. I tillegg ligger det flere veldig høye vulkaner i nærheten. Valget faller på å bestige en an det "3 Søstrene", litt over 3000m høy. Det blir en veldig tidlig start på grunn av temperaturen som kan stige voldsomt i løpet av dagen. Våre amerikanske venner er virkelig opptatt av sikkerheten, både før og under selve turen. Alt ble nøyaktig planlagt og vi beveger oss sakte i høyden for å forebygge høydesyke. Dessverre er naturen på selve toppdagen ikke helt med oss. Store skogsbrander herjer hele denne sommeren på mange plasser i Oregon og Washington, helt opp til British Columbia, og her snakker vi om virkelig store – flere 100 km2 som brenner. Røyk og aske er avhengig av vindretningen et problem og demper i beste fall bare utsikten. På selve toppdagen har røyken kommet tilbake og tar fra oss den ellers flotte utsikten over helt sentral Oregon. Vi ser knapt nabofjellene. Men tur ble det allikevel og det er ikke hver dag at man bestiger en stor vulkan på over 3000m.

Smith Rock - klatre eldorado i Oregon
Smith Rock - klatre eldorado i Oregon Foto: Sven Michaelis
Deschutes River - Rafting
Deschutes River - Rafting Foto: River drifters
Tettsted i Sentral Oregon
Tettsted i Sentral Oregon Foto: Sven Michaelis
Warm Springs - Indian festival
Warm Springs - Indian festival Foto: Sven Michaelis
Sentral Oregon - Eclipse 2017
Sentral Oregon - Eclipse 2017 Foto: Jon Arne Øren
Lewis and Clark NP
Lewis and Clark NP Foto: Sven Michaelis

Fra sentral Oregon gå reisen videre til den ville kysten av Oregon. Også her bor vi privat, et annet medlem fra Mazamas har huset rett ved stranden. Terrassen av huset tilbyr utsikt på solnedgangen over Pacific hver kveld. Med god mat og øl er disse kveldene virkelig minneverdig. I området bestiger vi et flott kystfjell med famtastisk utsikt over havet og har en tur langs den ville stranden. Stranden er i motsetning til mange andre plasser i USA ikke privatisert eller bebygd og det gjelder hele staten Oregon. Hval ser vi dessverre ikke, men sjøløver kan beundres i vannet. Vi lærer også at nakken bading i havet er et absolutt tabu og kan nesten utløse en småkrise i bygda.

Tiden går alt for fort og 2 uker er snart over. Vi kjører tilbake til Portland med stopp på et historisk sted, Lewis and Clark National Park, til minne på det første Europeere som utforsket dette området i 1805. Det er nesten utrolig at mennesker brukte bare litt mer enn 200 år for å gjennomføre så voldsomme endringer i  dette område, til å bygge store millionbyer, veier, jernbanelinjer og til å nesten rydde ut et helt folkeslag. Fremskritt har 2 sider hele tida.

Vår siste kveld tilbringer vi i klubbhuset til Manzamas, med mat, øl og vin og en del taler. Vi takker vare amerikanske venner for 2 fantastiske uker og gir utrykk for at vi skal pleie dette vennskapet også i framtida. Begge land har mye å tilby og vi som sitter med lokalkunnskap kan dele den med glede med venner på den andre siden av jordkloden.

Etter 2 uker må man også si at vi har fått et litt annet bilde av USA. Det er mange utrolig engasjerte og gjestmilde mennesker i dette landet. Folk vi har møt var samtidig veldig engasjert på dugnadsfronten - i Manzamas som turledere, men også i nasjonalparker for veibygging eller i nærområdet sitt i eldreomsorg. Menneskene vi har møt var ikke Trump-velgere og alle var stort sett svært bekymra for det som hadde skjedd. Men dette en utfordring som må løyses av Amerikanere selv. Menneskene vi har møt gir håp for framtida!

Oregon coast - Gruppe ved Neahkahnie Mountain
Oregon coast - Gruppe ved Neahkahnie Mountain Foto: Sven Michaelis

Skrevet av Sven Michaelis 19. september 2017