Kom deg UT søndag 21. januar!

Bli med på verdens største utebursdag! Søndag 21. januar fyller DNT 150 år. Det markerer vi med 4 arrangementer i Romsdal! 

21. januar 1868 ble nemlig Turistforeningen stiftet. Og når Norges største friluftslivsorganisasjon fyller år, er alle velkommen til å bli med på feiringen. Rundt 150 utebursdager landet rundt går av stabelen på Kom deg ut-dagen 21. januar, med totalt 40 000 små og store bursdagsgjester.   

- Dette er en feiring av DNTs første 150 år som forening, men vel så mye feirer vi at vi er en turnasjon som elsker friluftsliv. Vi håper så mange som mulig har lyst til å være med på verdens største utebursdag denne dagen, sier styreleder i DNT, Berit Kjøll.   

De fleste av DNTs 57 medlemsforeninger er klare til feiring med varierte tilbud; bursdagsleker, natursti, bålkos, konkurranser, turer og mye mer. I Romsdal arrangerer MRT hele 4 arrangement!

SKARET I MOLDE, 21. JANUAR KL. 12-15
På Skaret inviteres til en rekke aktiviteter, avhengig av forholdene. Gjennomføring i samarbeid med Klimafestivalen, Fræna Jeger og fisk, Nordmøre og Romsdal friluftsråd, KIWI og Fræna kommune. I samarbeid med Klimafestivalen blir det "Klimamusikal".

FURULIA, ISFJORDEN, RAUMA, 21. JANUAR KL. 11-14
Ved skøytebana i Furulia ønsker Barnas Turlag Rauma velkommen til nypreppet skøytebane, hundekjøring, natursti og bålkos. Ta med mat, varme klær, skøyteutstyr, ski/akebrett og noe å sitte på!

RØD, SKOGTUN FAMILIEPARK, NESSET, 21. JANUAR KL. 12-15
I samarbeid med Rød Vel inviterer vi til familiedag på Rød, like vest for Eidsvåg i Nesset. Ta på gode sko og varme klær og husk sitteunderlag, samt mat og drikke. Ta gjerne med besteforeldre, kompiser, naboen, bamsen din og kom deg UT!

VISTDAL/ERESFJORD SKISENTER, VISTDALSHEIA, NESSET, 21. JANUAR KL. 12-15
I samarbeid med bl.a. 4H inviterer vi til familiedag med en rekke aktiviteter på Vistdalsheia! Bli med!

Fotokonkurranse på Instagram

Alle kan bli med og feire utebursdagen på sin måte. Kanskje feirer du den ikke på et av DNTs arrangementer, men fra en fjelltopp, en tur i nærmiljøet eller i en hytte ved fjorden? Uansett hvordan du feirer, oppfordrer vi alle til å ta blide av sin utebursdag og dele dem med oss på instagram! Tagg bildene med #utebursdag og #turistforeningen. Tre heldige vinnere får flaxlodd fra Norsk Tipping og gavekort på turmat fra Kiwi.

Startet i Oslo

Det var Turistforeningens "far", Thomas Heftye, som 21. januar 1868 samlet et knippe utvalgte på Sarabråten i Østmarka i Oslo og dannet foreningen.  

- Å gjøre det enkelt og rimelig å drive et allsidig friluftsliv var målet tilbake i 1868, noe vi har som rettesnor den dag i dag. Heftye visste hva han drev med, for i dag er friluftslivet noe av det mest populære man kan holde på med, sier Kjøll.  

Dette bekreftes blant annet av rekordvekst i antall DNT-medlemmer: I 2017 passerte foreningen 300 000 medlemmer, noe som var en vekst på 6 prosent mot året før.

Lett tilgjengelig og lav terskel

Kom deg ut-dagen er Norges største søndagstur, og gikk for første gang av stabelen i september 2006. Målet med dagen er å gi en smakebit på alt det spennende man kan oppleve i naturen. På Kom deg ut-dagen får man mulighet til å møte andre barnefamilier, leke, lære og teste ut aktiviteter, som skøyting, skigåing og natursti. 

DNT ønsker at flest mulig skal oppleve gleden ved å være ute og vil inspirere alle til å komme seg ut for å oppleve en fin og sosial dag i naturen. Derfor ønsker vi å gjøre arrangementene lett tilgjengelig, for å nå flest mulig. I Norge er vi så heldige at vi har kort vei til nærmeste naturområde, men det er ikke alle som er klar over hvor enkelt det er.

Foto: Per Tormod Nilsen